Lag en hemmelig kode? Sjekk de 25 mest originale å tyde

Hemmeligheter, vi elsker dem. Det overrasker nok ikke. For når du lager Escape Room, må man alltid lage hemmelige koder og puslespill som må løses. Trikset er alltid å komme opp med en hemmelig kode som ikke er for lett og som også passer innenfor temaet. Skal du lage en hemmelig kode til barna dine eller til et escape room oppdrag? Så ta en titt på listen vår med de 25 beste måter å lage hemmelige koder.

Denne hemmelige speilkoden er alltid morsom og ikke så vanskelig å lage. Alle har et speil hjemme for å tyde teksten.

Hvordan lager du en tekst i speilbilde?

 • Åpne Word på datamaskinen
 • Lag en tekstboks på regnearket med 'sett inn' – 'tekstboks'.
 • Skriv teksten du ønsker i tekstboksen.
 • Klikk deretter (med høyre museknapp) på tekstboksen og velg "formater tekst"
 • Klikk på pennikonet og så vil du justere dataene for 3D-rotasjon.
 • Sett X-rotasjon til 180 grader.

Leter du etter et ferdig Escape Room for barn?
Sjekk ut vårt Escape Room for å spille hjemme.

Escape room Faraos Skatt

Escape Room for barn

Interaktivt Escape Room for grupper med barn opptil 13 år. Fint å spille med klassen.

Søk etter faraos skatt, ellers blir du innelåst for alltid...


Rosenkreuzerens hemmelige kode

Du har sannsynligvis sett denne hemmelige koden. Det morsomme er at den har mange forskjellige navn. Det er slik noen kaller det grisegifre, også kjent som grisegård. Vel, uansett hva det heter, dette er hvordan det fungerer. Hver bokstav tilsvarer en form den er i. Noen ganger som en boks, noen ganger med en prikk. Skal du komme i gang med en hemmelig kode for barn? Da bør du virkelig ikke gå glipp av denne.

Hemmelige koden 2

Lage en hemmelig kode med setninger uten vokaler

Denne hemmelige koden høres veldig enkel ut. Men vi lover at barn også liker å prøve å lese setninger som dette. For å gjøre det må du være oppmerksom, for noen ganger er det ganske vanskelig å skrive en setning uten vokal.

Prv slv p dtmsknn. Vnsklg kk snt? Kn d s hv dt str?

Tegnspråk som hemmelig kode

For hver bokstav er det en gest med hendene dine. Det krever litt øvelse for å lære dette. Men det gjør det også veldig spesielt å kunne kommunisere slik.

Hvis du skal bruke det som et spill, heng for eksempel opp forklaringen til de forskjellige bevegelsene med bokstavene et sted. I tillegg kan du lage en video med ett ord eller få det portrettert et annet.

Polybius kvadrat

Polybius kvadrat er en koding der bokstaver og tall er plassert i en 5 x 5-tabell. Denne hemmelige koden er oppkalt etter den greske lærde Polybius, som oppfant denne hemmelige koden allerede i 200 f.Kr.
De hemmelige kodene jobber med koordinater. Som gir deg nummeret horisontalt først, deretter vertikalt. For eksempel er 23 bokstaven M. 

Hemmelig kode Polybius kvadrat

Matoran alfabetet

Det er mange hemmelige koder med ikoner som representerer bokstaver. Vi vet ikke hvorfor,  men vi er alltid veldig sjarmert av dette Matoran-alfabetet. Sannsynligvis fordi den ser vakker ut på alle slags applikasjoner. Som en hemmelig beskjed er dette alfabetet ekstremt egnet for bruk som ikoner i en grafisk applikasjon. For eksempel kan du fint behandle sirklene i et motiv og få løst en hemmelig kode.

Matoran alfabetet

Løse Emojis hemmelige kode for barn

Hvis vi da går rett til de hemmelige kodene med symboler, så er det selvfølgelig veldig fint å gjøre med emojis. Dette er spesielt flott med barn. Du kan sende setninger til hverandre via WhatsApp for å tyde beskjeden til denne hemmelige koden.

Emojis hemmelige kode

Punktskrift som hemmelig kode

En flott oppfinnelse å kunne lese, blindeskrift! Men også veldig fin å bruke som hemmelig kode. Du kan vise prikkene på forskjellige måter for å lage din hemmelige kode. Tenk for eksempel på å legge ned materialer i blindeskrift. Eller legg forskjellige farger på knappenål i blindeskrift på en tallerken. Bare fantasien som setter grenser.

Punktskrift som hemmelig kode

Lag kodehjul

Hvordan lage ditt eget kodehjul for å tyde en beskjed? Det trenger egentlig ikke være så vanskelig. Hvordan virker det? Sett en kryptering et sted, slik at du vet hvordan du løser denne beskjeden. Deretter kan du gjøre klar en hemmelig melding, som du kan tyde ved å vri på kodehjulet.

Lag morsekoder

Morsekode ble oppfunnet allerede i 1835,om hvordan kunne det være annerledes, herr Samuel Morse .. Morse er en kode som består av lange og korte toner. Vi legger dem så ned som (korte) prikker eller som bindestreker. Det finnes flere morse-generatorer på internett for å konvertere koden til lyder. Men det er også fint å vise koden, for eksempel med lys . Dette kan enkelt gjøres med en lommelykt, som du gir koder videre med. På denne måten kan du lage din egen kreative hemmelige kode.

Lag SMS-kode

For de litt eldre blant oss vil det være en lek å tyde denne beskjeden. Husk på din gamle Nokia når du måtte skrive en enkel tekstmelding. Det ga deg en RSI-tommel! En SMS-kode fungerer som følger: Hvis du vil ha A, klikker du 1 gang på 1 tallet. Vil du ha B, klikker du to ganger på 1 tallet osv. Vet du hva det står her?

SMS-kode

Hemmelig kode uten mellomrom

Hvor lett kan du lese en tekst uten mellomrom?

Deterfaktiskenklereenndutror.Dukanogsålesehvasomstårher.

Hvis du av og til skjuler en annen stor bokstav i mellom, kan du lage en supermorsom hemmelig kode for barn. Enkelt og morsomt.

Hemmelig kode som peker til en bok

Du kan lage et kodespråk som refererer til et avsnitt fra en bok. Se i en bok du har i hyllen eller på nett. Skriv ned tittelen etterfulgt av s18, l5, o3. Så viser du til 18. side , på linje nummer 5 tar du 3. ord . På denne måten kan du tyde en hemmelig setning med flere ord fra boken.

Semafor alfabetet

Hvis du er speider eller jobber i shippingindustrien, så er du sannsynligvis kjent med dette semaforalfabetet. Normalt vil du se signaler med to flagg, som kan holdes i åtte posisjoner. Totalt finnes det mange forskjellige muligheter, som er knyttet til en bokstav i alfabetet.

Semafor alfabetet

Hemmelig kode med wingdings-font

Vi pleide å lage mange hemmeligheter med dette i timen. Wingdings. Det er en ordfont, hvor hver bokstav og tall har et eget symbol. For eksempel kan du til og med plassere hele tekster og bokstaver som en hemmelig kode. Men pass på, at du ikke lar datamaskinen stå åpen, se opp for småbrødre som vil lese din hemmelige dagbok. Vet du hva det står her?

hemmelig

Hemmelig kode fra tall til bokstaver

Nok en hemmelig kode som vi alle kjenner fra barneskolen. Hver bokstav i alfabetet representerer et tall. Hvor a=1, b=2, c=3 osv. Hvis du skal sette opp et oppdrag og leter etter en enkel hemmelig kode å løse, bruk denne. Kjent og vellykket hos alle barn.

Konverter koordinater til siffer

Ønsker du å kartlegge en rute, med en tekst koblet i hemmelige koder nedenfor? Da er det gøy å jobbe med koordinatene til et kart. Koordinater skrives ofte i bredde- og lengdegrad. Breddegraden går med N(nord) og S(sør) med et antall grader mellom 0 og 90. Lengdegraden er posisjonen Ø(øst) og V(vest). Her ligger gradene mellom 0 og 180 grader.

Google maps bruker desimalgrader uten N eller Z. Hvis du klikker på en plassering, kan du se hva disse desimalene er. Sett for eksempel fem av disse tallene på rad som en hemmelig kode, og du kan ta de første bokstavene i byen som en hemmelig kode.

Konverter koordinater koder

Lag kodespråk via strekkode

Strekkoder er en super morsom måte å lage en hemmelig kode på. En strekkode er selvsagt også et kodespråk i det virkelige liv, men i for eksempel et spill eller skattejakt er det en morsom måte å tyde en hemmelig kode på. Du kan vise strekkodene som bokstaver, eller konvertere strekkoder til morsekode. Der en tykk stripe er en lang tone og en tynn stripe er en kort tone.

Hieroglyfer som en hemmelig kode

Hieroglyfer har eksistert siden 3100 f.Kr. De hadde sannsynligvis ikke trodd at den noen gang ville bli brukt som en morsom hemmelig kode for Escape room. Skal du lage denne hemmelige koden? Merk at hieroglyfer bruker samme tegn for noen bokstaver i alfabetet vårt. For eksempel K og C.

Vigenère-figurer

Vigenère-beskjed er en av de vanskeligste kodene å tyde. Kryptoanalytikere elsker denne typen beskjed. Det fungerer som en kryptering, hvor et hemmelig nøkkelord konverteres ved hjelp av en annen (klar) tekst. Denne konverteringen gjøres i en stor tabell med alfabetet både horisontalt og vertikalt. Vi vil her vise et Vigenère beskjed eksempel.

Du har "klarteksten". Dette er faktisk resultatet av din viginere-kode. Vi har valgt 'Se i skuffen' her. Du skygger for disse bokstavene i den venstre vertikale delen. Du har også et nøkkelord. I vårt tilfelle 'games'. Disse bokstavene er i rødt i den horisontale delen. Og den hemmelige teksten, resultatet å kode. Å lage koden fungerer slik: Finn først S-en til venstre og kombiner den med G-en til spill. Du får en Y. Fortsett på denne måten til du har konvertert alle bokstavene. Hvor du bruker søkeordet så ofte som nødvendig. Ganske komplisert hemmelighet...

Vigenère-figurer
Vigenère kode

Musikknoter hemmelig kode

Skal du lage en hemmelig kode med en gruppe musikkelskere? Da bør ikke dette mangle. Musikktoner går i utgangspunktet fra A til G, men du kan selvfølgelig variere med dette. Eller ha manglende bokstaver fylt ut i en setning som forekommer med A til G. Det krever litt kreativitet, men det er en supermorsom måte å komme opp med en hemmelig kode på.

Knekk trykk koden

Med trykkkoden er bokstavene i alfabetet i en tabell, akkurat som med Polybius-firkanten. Du kan finne ut bokstavene ved å lytte eller se hvor mange trykk, eller "tikker" det er. I tillegg legges først antall haker på den vertikale raden og deretter hakene på den horisontale raden.

Lage Caesar kode

Beskjeden er oppkalt etter Julius Caesar og er fortsatt mye brukt. Du kan også se det under begrepet ROT. Du gir en forhåndskryptering for hvor mye alfabetet endrer plass. For eksempel ROT3, så flytter alfabetet seg tre steder. Så A->D, B->E osv. En supergammel hemmelig kode, men fortsatt morsom og enkel å lage.

Runealfabet

Dette alfabetet har også blitt brukttil å lage beskjed i lang tid. Fordi det er så kantete former, er den ideell for å skrape i noe. Hvis du skal på et oppdrag i skogen, skrap en skjult kode i bakken for å tyde.

Runealfabet

HTML-fargekoder som hemmelig kode

Visste du at hver farge har sine egne koder? For eksempel består en farge av en RGB-kode, for eksempel at den blå av disse bokstavene har koden #0f72d6 . Vil du lage et hemmelig kodespråk? Eller bruke en sikkerhetskode for et Escape Room? Deretter kan du lage en hemmelig fargekode. Bruk for eksempel hver første bokstav fra en fargekode og lag et ord med den. Vil du lage en hemmelig kode med fargekodene? Lag så fargekodene her .

Hvilken hemmelig kode skal du lage?

Har du blitt helt entusiastisk over alle disse hemmelighetene? Vi er selvfølgelig veldig nysgjerrige på hvordan du har brukt dem. Vil du gi oss en beskjed?

  Richard og Marjolein

  Vi er Richard og Marjolein, vi deler lidenskapen vår for spill med mange av våre venner og familiemedlemmer.

 • Emmalinn sier:

  Veldig bra forklart 🙂 !

 • >